آنچه بايد از "قارچ سياه" بدانيد/ چه کساني بيشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند؟
فلوشيپ جراحي قاعده جمجمه درباره بيماري قارچ سياه و علل بروز آن توضيحاتي ارائه کرد.
وي افزود: قارچ سياه يا موکورمايکوزيس يک عفونت قارچي است که از سال ???? ميلادي شناخته شده است؛ اين بيماري شايع نيست و درمانهاي شناخته شدهاي دارد. وقتي يک محيط مناسب براي اين قارچ ايجاد شود ميتواند بيماريزايي کند.
محبي ادامه داد: محيط مناسب براي رشد اين قارچ، محيط کم خون، کم اکسيژن و با آهن بالاست، در اين حالت قارچ به بافتها نفوذ و آنها را تخريب ميکند که به علت عدم خونرساني، داروها نيز اثربخشي کمتري روي بافت خواهند داشت.
فلوشيپ جراحي قاعده جمحمه با بيان اينکه قارچ سياه ميتواند همه ارگانها را درگير کند تصريح کرد: ميزان درگيري در سر و صورت افراد بيشتر از ساير اعضاست؛ در ابتدا عمدتاً سينوسها درگير ميشود و سپس با گسترش عفونت، چشم و مغز نيز ممکن است درگير شود که منجر به افتادگي پلک، مشکل در حرکت چشم و کاهش بينايي و علائم مغزي ميشود و در نهايت ميتواند منجر به مرگ فرد نيز بشود.
وي علائم ابتلا به عفونت قارچ سياه را معمولاً شامل بيحسي صورت، ترشحات تيره رنگ داخل بيني، عفونت يک طرفه بيني عنوان کرد.
اين متخصص گوش و حلق و بيني درباره افرادي که بيشتر در معرض خطر اين عفونت قارچي قرار دارند، بيان داشت: افرادي که بيشتر درگير بيماري ميشوند شامل بيماران ديابتي، فشار خون بالا، نقص ايمني ناشي از شيمي درماني يا تحت درمان با داروهاي کورتون هستند زيرا در بدن اين افراد سيستم ايمني نميتواند پاسخ مناسبي ايجاد کند.
وي درباره علت افزايش بروز قارچ سياه همزمان با افزايش شيوع کرونا در هند خاطرنشان کرد: علت اينکه قارچ سياه در هند افزايش يافت بالابودن شيوع ديابت در اين کشور و افزايش استفاده از داروهاي کورتوني است.
محبي با بيان اينکه بيماري قارچ سياه در کشور ما شيوع زيادي ندارد؛ گفت: اگر فردي دچار بيماريهاي زمينهاي است بايد به طور سختگيرانهتري تحت درمان قرار بگيرد و تا جايي که امکان دارد بايد مصرف کورتون در کشور کاهش يابد تا افراد، مستعد ابتلا به قارچ سياه نشوند.
دانشيار دانشگاه علوم پزشکي ايران تاکيد کرد: اين بيماري مسري نيست و مردم نبايد نگران اين بيماري باشند اما پزشکان بايد به علائم بيمار توجه کافي داشته باشند تا در صورت لزوم درمان سريعاً آغاز شود.
اگر فردي کرونا گرفته و يا دچار سينوزيت يک طرفه يا ترشحات يکطرفه بيني به خصوص ترشحات سياه رنگ شده است بايد نمونه برداري شود و اگر قارچ در نمونه اين افراد مشاهده شود درمان ضدقارچ شروع و مخاط آلوده و سياه شده برداشته ميشود.