مقابله با علائم شديد آلرژي
دکتر سيما شکري فوق تخصص ايمونولوژي و آلرژي باليني بيمارستان رسول اکرم(ص) درباره حساسيت فصلي يا آلرژي اظهار داشت: حساسيت فصلي يا "رينيت آلرژيک" نوعي حساسيت در مخاط بيني و سينوس است. افراد مبتلا به حساسيت فصلي معمولاً زمينه ژنتيکي، ذاتي يا ارثي دارند يعني در اعضاي خانواده آنها نيز اين مشکل وجود دارد.
وي درباره علائم حساسيت افزود: چند علامت اصلي شامل آبريزش بيني، ترشحات پشت حلق، گرفتگي بيني، خارش چشم، گوش، گلو و بيني و عطسههاي مکرر نشانگر حساسيت است.
اين فوق تخصص ايمونولوژي و آلرژي باليني ادامه داد: از آنجا که سينوس و بيني دو حفره متصل به هم هستند؛ ممکن است برخي افراد دچار "رينوسينوزيت آلرژيک" يا التهاب در سينوسها نيز بشوند که علامت سرفه هم به علائم فوق اضافه ميشود.
وي با بيان اينکه علائم افراد مبتلا به آلرژي با بوهاي مختلف، فعاليت، سرما و ... دچار نوسان يا تشديد ميشود؛ خاطرنشان کرد: ممکن است افراد مبتلا به آلرژي صرفا در بيني يا سينوس اين مشکل را نداشته باشند و آلرژي به سيستم تنفسي تحتاني نيز گسترش پيدا کند و به صورت بيماري آسم بروز پيدا کند.
شکري درباره راه تشخيص آلرژي بيان داشت: تشخيص آلرژي معمولاً به صورت باليني است يعني بر اساس شرح حال گرفتن از فرد و معاينه او، ميتوان اين مشکل را تشخيص داد؛ البته انجام آزمايشهايي از مخاط بيني يا خون نيز ميتوانند باعث تشخيص آلرژي شود.
اين فوق تخصص ايمونولوژي و آلرژي باليني در پاسخ به اين سؤال که چرا برخي افراد در فصول خاصي از سال دچار حساسيت ميشوند، تصريح کرد: هر فرد ممکن است به يک يا چندعامل حساسيتزا حساسيت داشته باشد. هر گياهي در يک فصل گردهافشاني ميکند مثلاً درختها عمدتاً در فصل بهار، چمنها در تابستان و علفهاي هرز در فصل پاييز گردهافشاني ميکنند بنابراين هريک از اين عوامل ميتوانند در فصل خاصي باعث بروز حساسيت شوند. برخي افراد نيز در کل فصول سال علائم آلرژي را بروز ميدهند که علت آن، وجود مواد حساسيتزا در محيطهاي بسته است.
وي ادامه داد: يکي از اين عوامل حساسيتزا انگلي به نام "مايت" است که در گرد و خاک و رختخواب، مبلمان و ... وجود دارد و ميتواند منجر به ايجاد آلرژي شود. برخي افراد نيز نسبت به کپکها حساسيت دارند که عمدتاً در مناطق مرطوب رشد ميکنند.
شکري درباره راه درمان آلرژي بيان کرد: اجتناب از عوامل حساسيتزا، اساس درمان حساسيت است. دوري کردن از مواد حساسيتزايي که در محيط بيروني وجود دارند سخت است زيرا به هرحال گياهان در اکثر مناطق وجود دارند و باد، گردههاي گياهان را جابجا ميکند اما درمورد عوامل حساسيتزا در محيطهاي بسته، ميتوان با اقداماتي حساسيت را کاهش داد. براي مثال اگر فردي به مايت حساسيت داشته باشد بايد رطوبت و دماي محيط بسته را کاهش دهد. برخي افراد دچار آلرژي از بخور زياد استفاده ميکنند اما هواي منزل نبايد داراي رطوبت دائمي و زياد باشد زيرا اين شرايط، محيط بسته را مستعد رشد کپک و افزايش مايت ميکند.
وي افزود: بايد ملحفههاي رختخوابها هفتهاي يکبار با آب داغ شسته و محيط بسته گردگيري شود.
شکري گفت: در اتاق افراد دچار آلرژي بهتر است روي وسائل پرزدار مانند فرش، و موکت روکش کشيده شود.