• صفحه اصلي

کاشت حلزون

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۱/۲۹ |

[اخبار مرکز] : روز آزمایشگاه 30 فروردین روز آزمایشکاه گرامی باد

روز 30 فروردین سالروز تولد حکیم فرزانه اسماعیل جرجانی از پزشکان نامدار ایران است .وی در سال 1042 میلادی در جرجان (گرگان امروزی)متولد شد. ابتدا طب را در زادگاه خود فرا گرفت و سپس برای ادامه ی تحصیل و تحقیق به عراق عجم و خوزستان و فارس سفر نمود. در سال 504 ه.ق رهسپار خوارزم شد و به دربار قطب الدین محمد سر سلسله ی خوارزمشاهیان پیوست  و به عنوان پزشک دربار خوارزم مشغول به کار شد.
کتاب جامع او در مورد علم پزشکی به عنوان دخیره خوارزمشاهی . با حدود 750000 کلمه بهترین و مهم ترین کتاب پزشکی به زبان فارسی و منبع عظیم طب فارسی است.
حکیم جرجانی از کتاب بزرگ ذخیره دو خلاصه تهیه کرد : یکی کوچک و به قطع طویل بنام خفی علائی تا سربازان ، جنگجویان و طبیبان بتوانند آن را در چکمه خود بنهند. دیگری خلاصه ای مفصل تر بنام الاغراض الطبیه . این سه کتاب به عنوان منابع پزشکی به زودی در تمامی مدارس پزشکی آن زمان گزینش و گسترش یافت . و بدین جهات او بنیان گذار طب فارسی است .
ازجمله سایر آثار او میتوان به ذوبدات الطب ، طب الملوکی و ... اشاره کرد. وی پس از 97 سال زندگی پر برکت و سراسر خدمت خویش در سال 531 ه ق (1136میلادی ) در مرو درگذشت.
 این حکیم توانا بیشتر از دید مشاهدات آزمایشگاهی به تشخیص امراض اهتمام می ورزید . از جمله در گفتار پنجم کتاب دوم از ذخیره ، مطالب اصلی و کاربردی ادرار شناسی را مفصلا مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است .از این رو علاوه بر ذکر نام او به عنوان پدر علوم آزمایشگاهی ، سالروز تولد او 30 فروردین را در ایران روز علوم آزمایشگاهی نام نهاده اند.

30 فروردین ، روز علوم آزمایشگاهی بر سپیدپوشان جامعه ی آزمایشگاهیان مبارک باد.

گردآورنده : مریم تقی دوست
کارشناس آزمایشگاه
دفعات مشاهده: 73 بار   |   دفعات چاپ: 0 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر